Telefonnummer

073-999 37 94

E-post

info@morebeautiful.se

Man brukar tala om att få sin skönhetssömn, och det är faktiskt inte helt fel. För forskarna har visat att om man jämför två foton – ett där personen fått en god natts sömn och ett där samma person inte sovit – så tycker de flesta att personen som sovit gott är vackrare.

När du sover, ägnar sig kroppen åt att reparera och bygga nytt. Och det är en förutsättningar för att kroppen ska kunna fungera på dagen, för att hjärnan ska få återhämta sig och för att du ska kunna klara av stress. Därför bör sovrummet vara viktig del av din skönhetsrutin.

Nedvarvning och kvällsrutiner

Under kvällen är det bra att äta så du inte är hungrig och träna gärna, men gör det inte för sent. Kaffe, te, läsk och alkohol är uppiggande och bör också undvikas – gärna upp till sex timmar innan du ska sova.

Om du har för vana att titta på tv eller surfa precis innan du lägger dig, så kan det vara en god idé att byta ut den mot något annat,för ljuset från skärmen gör dig piggare.

Ta lite tid varje kväll och varva ned. Skapa en rutin för sänggåendet så att kropp och sinne blir redo för sömn. Gör saker som får dig att komma till ro. Läsa en bok. Dricka en kopp örtte. Lyssna till rogivande musik. En lång dusch eller ett varmt bad, som lämnar kroppen behagligt avslappnad. Kanske smörja in dig med en fuktgivande crème.

Låt ordentlig ansiktsrengöring ingå (fuska inte!), och använde alla de där produkterna som du ändå investerat i. Njut av att pyssla om dig själv.

Unna dig också något trevligt att sova i. Det behöver varken vara sexigt eller extravagant (om du inte vill det) – enkelt, mysigt eller traditionellt går lika bra. Som en blå- och vitrandig pyjamas från Rayville. Men välj något som du blir glad av att byta om till, du förtjänar bättre än urtvättade t-shirts och noppiga sweatpants!

Ljus och mörker

Det ska vara mörkt, tyst och valt i sovrummet. Idealtemperaturen är 14-18 grader. Men så här års kvittrar fåglarna och solen börjar skina långt innan vi (i alla fall jag) är redo att gå upp på morgonen. Investera därför i bra gardiner.

Det finns en uppsjö att välja på som kan hjälpa dig att få precis det ljusgenomsläpp som är bra för dig (och din plånbok).  Ikeas Majgull finns i flera olika färger, täcker bra och kostar nästintill ingenting. Medan om du vill ha något mer personligt kan du välja ett tyg att älska, som William Morris underbara mönster, och fodra med täckande textil.

Om du hellre föredrar en sovmask så finns det många att välja mellan, till exempel har Sidenselma maskar i sidensatin med fyllning av mjuk silkesvadd. Och glöm inte öronpropparna. De är guld värda när du blir störd av bullrande trafik, en snarkande partner eller grannens fest.

Inredning och utrensning

A och O är naturligtvis en skön och bekväm säng. Tänk på att det inte alltid är den dyraste som kommer att fungera bäst för dig. Välj en madrass som är lagom mjuk (är den för mjuk kommer du få ont i ryggen) och en säng som tilltalar dig. Du ska tillbringa många timmar i den. Unna dig!

Låt sovrummet vara en lugn plats utanför mycket färger. Rensa ut allt det där som du inte behöver och välja bara en eller två färger (du kan arbeta med toner i stället) så får du ett lugn.

Fina mattor är underbart för fötter som ogillar kalla golv, men försvårar städning och kan förvärra allergier.

Om du har växter i rummet, försök att gruppera dem, så att ett lugn skapas.

Vikten av växter

Gröna växter i sovrummet påverkar inte bara din sömn positivt, det är också vackert och bra för din hälsa. De syresätter ditt rum och får dig att vakna mer utvilad.

Bra växter i sovrummet, kan vara Kalatea (Chalathea Medallion), Tempelsköld (Alocasia), Fiolfikus (Ficus lyrate), eller Rexbegonia (Begonia Rex Cultorum-Gruppen). Eftersom de har stora, tydliga blad så skapar de ett lugn för ögat.

Du kan matcha dina gröna växter med tonerna i ditt sovrum. Om du har varma toner, kan du välja blommor i varma toner, och tvärtom i fall ditt sovrum går i svalare färger.

Undvik däremot blommor med mycket doft.

Tips! Om du köper en trevlig vattenkanna så kan du ha den fylld och stående som inredningsdetalj bredvid dina växter. Som den här handgjorda lindblomsgröna vattenkannan i lackad plåt – vacker nog att ha framme. Det gör det lättare att komma ihåg att vattna, och du ökar luftfuktigheten i rummet.

I wish you a good night’s sleep
Love, Kerry